ВЕШТАЧКА СЕЛЕКЦИЈА

Тема: Природна селекција
Наставна eдиница: Вештачка селекција
Одделение: 9 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Која од овие карактеристики на житото не е посакувана од земјоделците?

Поголеми зрна
Поголеми класја
Жито што може да расте и кога е суша
Зрна што паѓаат од класот пред жетвата
Жито што е отпорно на болести

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Во последните 100 години, расните кучиња како германскиот овчар, булдогот, пудлата, стануваат се помали, и имаат се повеќе генетски наследни болести. Зошто?

Бидејќи расните кучиња се добиваат преку вркстување на кучиња во крвно сродство
Бидејќи храната на домашните миленичиња која се произведува во фабриките е полоша од онаа што ја јаделе пред 100 години
Пради климатските промени

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели