ПРОИЗВОДСТВО НА ЈОГУРТ

Тема: Клетки и организми
Наставна eдиница: Микроорганизми и храна. Производсвто на јогурт
Одделение: 7 одделение

Македонската адаптација на ова видео е поддржана од Фармахем. Им благодариме!

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Кога бактериите го скиселуваат млекото, што се добива од лактозата?

Млечна киселина
Јогурт

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. На која температура се загрева млекото при патеризација и колку време?

30-35 степени, 20-25 минути
85-95 степени, 15-30 минути
50-60 степени, 30 минути

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Што се случува при хомогенизација на млекото?

Се ситнат масните капки во млекото
Се трошат масните капки во млекото
Се стврднуваат масните капки во млекото

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Зошто е битен процесот пастеризација во правење на јогурт?

Тој ги уништува сите штетни бактерии и микро организми кои се наоѓаат во млекото
Тој го вари млекото
Тој ги отфрла потребните бактерии за телото од млекото
Сите поставени одговори

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Бактериите се едни од основните состојки во јогуртот

Точно
Неточно

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

6. Што се пробиотици?

Пробиотици се штетни бактерии за човечкото тело
Пробиотици се корисни бактерии во јогуртот кои помагаат со варењето
Пробиотици се штетни бактерии во млекото

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

7. На која температура се врши и колку долго трае пастеризацијата на млекото?

на 60 - 65 °C, за време од 40 до 60 минути
на 100 - 110 °C, за време од 15 до 30 минути
на 80 - 85 °C, за време од 15 до 30 минути

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели