УРИНАРЕН СИСТЕМ - ВОВЕД

Тема: Органски системи кај човекот
Наставна eдиница: Систем за излачување
Одделение: 8 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Бубрезите се со големина како:

Компјутерско глувче
Компјутер
А-5 хартија
Гравче

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Колку пати на ден протекува целата крв низ бубрезите?

800 пати
1000 пати
400 пати
200 пати

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Преку што влегува крвта во бубрезите?

преку мочоводите
преку бубрежната вена
преку нефроните
преку бубрежната артерија

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Колку урина може да собере мочниот меур?

1000 ml
800 ml
450 ml
700ml

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Кој од овие искази е точен за двата мускули кои го контролираат испуштувањето на урина?

Првиот е автоматски, а другиот може да се контролира
Двата се автоматски
Двата можат да се контролираат

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

6. Уринарниот систем е исто така познат како:

канален систем
бубрежен систем
систем на крвта
систем за варење

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

7. Бубрегот е со големина на:

гравче
пинг понг топче
школка
компјутерско глувче

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

8. Крвта влегува во бубрезите преку:

бубрежна артерија
бубрежна вена
бубрежно леѓенче
мочен канал

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

9. До колку ml урина може да собере мочниот меур?

100 ml
800 ml
600 ml
500 ml

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

10. Колку мускули го контролираат излезот на урината од мочниот меур?

еден
два
три
нема

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

11. Каде се наоѓаат бубрезите?

позади срцето
позади трахејата
позади ребрата
позади белите дробови

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

12. Од што е составен уринарниот систем?

бубрези и мочен меур
бубрези,мочоводи и мочен канал
бубрези, мочоводи, мочен канал и мочен меур
Ниедно од горенаведените

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

13. Кои функции ги има уринарниот систем?

Го одржува нивото на водата и ги одржува на постојана вредност концентрациите на калиум, натриум и калциум јони.
Го одржува нивото на водата и постојаната концентрација на јони на магнезиум и фосфати.
Ги одржува до постојана вредност pH на крвта и крвниот притисок
Сите горенаведени

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

14. Низ кој крвен сад влегува нечиста крв за да се исфилтрира во бубрезите ?

бубрежна артерија
бубрежна вена
бубрежни капилари
ниедно од горенаведените

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

15. Како се викаат филтерните единици од кои е составен бубрегот ?

неврони
нефрони
еритроцити
ниедно од горенаведените

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

16. Каде се собира отпадната материја од исфилтрираната крв ?

мочоводни канали
мочен меур
нефрони
ниедно од горенаведените

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

17. Преку кој крвен сад чистата крв ги напушта бубрезите и се враќа во телото?

бубрежна вена
бубрежна артерија
бубрежни капилари
ниедно од горе наведените

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели